divendres, de maig 09, 2008

perquè n'hi ha que encara estan pitjor...


Fa un parell d'anys, mentre anava per un carrer d'Avilés em vaig topar amb un cartell si fa no fa com aquest i no me'n podia avenir. Era una convocatòria per a la mateixa mani de cada any. Em semblava totalment increïble que a Astúries la seva llengua no es faci servir més que a casa. Encara m’ho sembla.

Em sembla mentida que es publiquin llibres i es subvencionin, quan la llengua és tractada com si només fos una curiositat autòctona, si arriba. Els al·lots poden anar a classe d’asturià, sempre i quan l’escola ho reclami i hi hagi prou alumnes que ho demanin. Això sí, ni somnien en la idea absurda de rebre les classes de ciències naturals o socials en asturià. Però encara n'hi ha més: la Universitat d’Oviedo forma professors de llengua asturiana, però no és una llicenciatura. Sembla que al Consell d’Universitats encara no li ha sortit d’on sigui que surten aquestes coses autoritzar aquesta llicenciatura.

Des d’aquí em vull solidaritzar amb tots els asturians que parlen aquesta curiositat autòctona perquè, per molt que ens queixem de la situació del català, encara n’hi ha que estan pitjor, molt pitjor.

Una curiositat: el mirandès, que de fet és asturià, sí que és llengua oficial a Portugal, als territoris on es parla.

Enllaços sobre aquest tema:
Academia de la Llingua Asturiana
Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana

2 comentaris:

Moments ha dit...

Jo també em solidaritzo.
I vull dir que vaig tenir l'honor d'esser del tribunal de la primera plaça que va sortir de Lingua asturiana. Era per sorteig, el tribunal, i els altres membres -tret del de la Universitat d'Ovieu- no entenien res de res. Tot, però, va acabar bé i la plaça la va guanyar Ramon d'Andrés, co-autor, anys després, de la primera i completíssima "Gramática de la lingua asturiana"

Anònim ha dit...

Cuando Vizcaíno Casas escribió "Las Autonosuyas" se quedó corto.

POR EL FARFULLO, LENGUA OFICIAL !!